ОЧАКВАТ СЕ РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ПРОВЕРКАТА НА ХИДРОТЕХНИЧЕСКИТЕ СЪОРЪЖЕНИЯОбластният управител на Русе

...
ОЧАКВАТ СЕ РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ПРОВЕРКАТА НА ХИДРОТЕХНИЧЕСКИТЕ СЪОРЪЖЕНИЯОбластният управител на Русе
Коментари Харесай

Следят нивата на водоемите в област Русе

ОЧАКВАТ съдебна експертиза РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ПРОВЕРКАТА НА ХИДРОТЕХНИЧЕСКИТЕ СЪОРЪЖЕНИЯ

Областният шеф на Русе Анатоли Станев разпореди на дежурните към Областния съвет по сигурност и ръководство при рецесии да му дават информация в оптимално къси периоди при вероятно повишаване равнището на водоемите и реките в района. Към момента Станев получава такава информация всекидневно. Мярката е напълно превантивна, като нейното въвеждане е подбудено от идния летен сезон и типичните за него по-обилни превалявания.

Въведен е и непрекъснат режим на следене на метеорологичната прогноза и връзка с Националния институт по метеорология и хидрология и с Метеорологичния център на Военновъздушните сили на Република България. Целта е на база предоставените данни и направените прогнози да се подхващат оптимално съответни и навременни ограничения при вероятно повишение риска от преливане на някои от водоемите или реките в Русенско. За в този момент подобен няма. Количеството на водата в язовирите е сред 25 и 75%, което значи, че те разполагат с задоволително свободен размер. Колкото до речните равнища, те също са надалеч от котата за преливане.

Последната осъществена инспекция от предходната 2021 година сочи, че язовирите на територията на региона са в положително техническо положение и не заплашват обитаеми места или обработваеми площи. Няма и създаване на противозаконни градежи и уреди в обсега на хидротехническите обекти, които да затрудняват по някакъв метод естествената им употреба. Припомняме, че в Русенско общият брой на язовирите е 14 като 11 от тях са общинска благосъстоятелност, два („ Баниска “ и „ Бойка “) се ръководят от „ Напоителни системи “ ЕАД клон Долен Дунав, а един е частна собственост– става дума за язовир „ Каран Върбовка “. Що се касае до речните корита, то на някои места дигите са обрасли с дървесна и храстовидна растителност. Обсъждат се действия за възобновяване и застраховане проводимостта на реките, което ще ограничи и минимизира отрицателното влияние на водите. Резултатите от първата за тази година инспекция се чака да станат ясни до края на тази седмица.

В днешната среща взе участие и заместител регионалният шеф на Русе Людмил Христов.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР